РЕГУЛЮВАННЯ ВМІСТУ РАДІОНУКЛІДІВ У ТОВАРАХ, ВИРОБЛЕНИХ НА ТЕРИТОРІЯХ, ЩО ПОСТРАЖДАЛИ
ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС
В. Б. Берковський1, Г. Г. Ратіа1, С. В. Масюк1, Ю. В. Бончук1, В. Б. Герасименко1,
П. Б. Арясов11, Т. В. Трескунова1, Н. С. Жадан2, О. М. Іванова1, З. Н. Бойко1
1Державна установа “Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України”, вул.Мельникова, 53, м.Київ, 04050, Україна
2Науково-дослідний інститут радіаційного захисту АТН України, вул. Мельникова 53, м. Київ, 04050, Україна
У статті проаналізовано підходи до регулювання вмісту радіонуклідів у продуктах та інших товарах, а також здійснено порівняння діючих міжнародних й українських нормативів, які обмежують вміст радіонуклідів у продуктах, вироблених на постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС територіях. Розглянуто основні причини відмінностей нормативних документів та наведено фактичні дані сучасного стану забруднення продуктів внаслідок аварії на ЧАЕС. Обґрунтовано необхідність удосконалення наявних у світі та в Україні підходів і оптимізації української нормативної бази.
Ключові слова: регулювання, допустимі рівні, вміст радіонуклідів у товарах, продукти харчування, нормативна база, аварія на ЧАЕС.
Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. 2014. Вип. 19. C. 26–34.
|