В. В. Василенко, С. Ю. Нечаєв, М. Я. Циганков, В. О. Пікта, Г. М. Задорожна, М. С. Курята, Л. О. Литвинець, Л. П. Міщенко, Т. Ф. Бабенко
Державна установа «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України», 53, вул. Мельникова, м. Київ, 04050, Україна
РЕЗУЛЬТАТИ КОМПЛЕКСНОГО РАДІАЦІЙНО/ГІГІЄНІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ОКРЕМИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ ТЕРИТОРІЙ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ У 2017 р.
Мета. Визначення основних факторів формування опромінення мешканців обстежених населених пунктів
радіоактивно забруднених територій Рівненської області та оцінка доз опромінення населення на поточному
етапі аварії.
Матеріал і методи. Проведено комплексний радіаційно-гігієнічний моніторинг у семи населених пунктах Рокитнівського району Рівненської області – сс. Старе Село, Вежиця, Переходичі, Дроздинь, Березове, Заболоття,
Грабунь. Двічі на рік, у травні та жовтні, у мешканців цих населених пунктів було проведено визначення вмісту
інкорпорованого 137Cs шляхом прямого вимірювання на лічильниках випромінювання людини (ЛВЛ), зібрано
проби основних продуктів харчування для визначення вмісту в них радіонуклідів 90Sr та 137Сs, опитано мешканців щодо рівнів споживання цих продуктів та проведено роботи з оцінки доз зовнішнього опромінення.
В роботі використано математичні, дозиметричні, радіохімічні методи.
Результати та висновки. Річні ефективні дози опромінення населення в обстежуваних населених пунктах
Рівненської області в поточному році формуються за рахунок доз внутрішнього опромінення, які варіюються в
межах від 0,13 мЗв · рік-1 до 0,32 мЗв · рік-1, що нижче критерію радіоактивно забруднених територій. Встановлено, що основним фактором, який формує дозу внутрішнього опромінення, є надходження 137Cs в організм мешканців з такими основними продуктами харчування, як молоко та лісові продукти, насамперед, гриби, які в
Поліському регіоні традиційно займають суттєву частину харчового раціону. Вміст 137Cs у переважній частині
проб молока і грибів значно перевищує допустимі рівні (ДР). Максимальний зареєстрований вміст 137Cs у зібраних пробах молока становить 384,7 Бк · л-1, що у 4 рази вище ДР, у сушених грибах – 36,9 кБк · кг-1 – у 15 разів
вище ДР.
Висновки. Існуюча радіаційно-екологічна ситуація в місцевостях, які піддалися радіоактивному забрудненню
внаслідок Чорнобильської катастрофи, потребує продовження моніторингу за рівнями радіоактивного забруднення продуктів харчування, особливо зібраних у лісах, та доз опромінення населення.
Ключові слова: внутрішнє опромінення, зовнішнє опромінення, комплексний радіаційно-гігієнічний моніторинг, лічильник випромінювання людини, вміст 137Сs, 90Sr, продукти харчування, доза опромінення.
Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. 2018. Вип. 23. C. 139–152. doi: 10.33145/2304-8336-2018-23-139-152.
повний текст |